Spel att Ta Med på Resan!

Nu när sommaren och semestern är bakom oss vill jag passa på att tipsa om några spel som gjorde vår tågresan till Norge extra rolig! När vi packade våra väskor hade vi ett tydligt kriterium: spelen skulle ta upp så lite plats som möjligt men ge mycket spelglädje i gengäld. Här är de spel som fick mest speltid på vår resa!

Kingdom Legacy - Detta spel kanske inte ser mycket ut för världen, men det blev snabbt det mest spelade spelet på semestern. Spelet är designat av Jonathan Fryxelius och är ursprungligen tänkt som ett solospel, men vi spelade det på två personer och hade riktigt roligt när vi diskuterade våra val. Om du inte har stött på legacy-spel tidigare innebär det att spelet förändras permanent med tiden—val du gör i en runda påverkar kommande partier. I Kingdom Legacy är korten uppdelade i fyra fält, två på framsidan och två på baksidan. Till exempel kan det vara en skog på det översta fältet på framsidan av kortet. Om du väljer att hugga ned skogen får du tre trä att använda i rundan, men du måste rotera kortet 180 grader, vilket visar ett kalhygge i kommande rundor. Du kan dock betala en peng för att rotera tillbaka kortet till skogssidan.

Denna mekanik, där du roterar kort för att låsa upp olika uppgraderingar eller påverka spelet, är mycket väl genomförd och gör det spännande att spela Kingdom Legacy. Det finns flera olika mål att satsa på och ett par expansioner inbakade i lådan, så det är mycket spel i en liten förpackning—perfekt att spela på ett litet tågbord!

Regicide - Detta är ett samarbetsspel för 1-4 personer, men det rekommenderas särskilt för två spelare. Du kan spela det med en vanlig kortlek, men det är trevligare och lättare att lära sig med den officiella kortleken för spelet. De klädda korten, från knekt till kung, är fiender. Du spelar ut kort från handen för att göra skada, läka skador ni själva tagit, dra nya kort till handen och andra effekter. Utmaningen är att varje valör har en egen specialförmåga; till exempel, dubblerar klöver attacken mot fiender, men fiender av samma valör, som klöver knekt, är immuna mot den förmågan. Så, ska du använda klöverkorten mot klöverfienderna eller behålla dem för att snabbare besegra hjärter knekt?

Regicide är ett fint exempel på ett spel som känns tidlöst och som snabbt engagerar. Målet är att besegra alla knektar, sedan damerna, och slutligen kungarna, och det känns verkligen som en bedrift när ni lyckas med det.

Ganz Schön Clever - Ett spel som jag med glimten i ögat brukar beskriva som en rolig variant av Yatzy. Det är en sanning med modifikation, men det är en bra utgångspunkt om du inte känner till spelet sedan innan. Det enda som behövs för att spela detta är spelet i sig, sex tärningar, en penna per spelare och ett poängblock—definitivt något som går att spela på resande fot. Spelet går ut på att fylla i sitt poängblock så smart och effektivt som möjligt, men det kluriga är att när du väljer en tärning, försvinner alla tärningar med lägre värde ur spelet. Välj noggrant—en grön sexa kan vara attraktivt, men den kan också leda till att du i ditt nästa kast inte har några tärningar kvar.

Totalt har du tre kast på dig och väljer således tre tärningar per omgång. De tärningar du själv inte väljer blir sedan tillgängliga för alla motspelare att välja bland, vilket gör att det finns lite väntetid i spelet. Själen i Ganz Schön Clever är poängblocket. Istället för att fylla i rader som i Yatzy, fyller du här i olika färgade områden som fungerar som små minispel. I det lila området måste du till exempel alltid skriva ett högre värde i en rad tills du skriver en sexa och kan starta om din nummerserie. Det som är gemensamt för alla områden är möjligheten att låsa upp bonusar. Dessa bonusar kan vara poäng i slutet av spelet eller förmågan att kryssa av valfritt annat område på poängblocket. På så vis kan du få till härliga kedjereaktioner och små dopaminexplosioner.
Regler på Svenska
Ganz Shön Clever! (SV)
Ganz Shön Clever! (SV)
Regicide

Regicide

Beställningsvara